KAPAREKapare

Med blanka manschettknappar och vassa sablar som glittrar i solskenet, skor de sig på havets rikedom och på andra nationers olycka. De tjänar ett land på pappret men är fria att ta vad de vill ha och sedan sälja det utan att bli anklagade för sjöröveri. Iallafall i det land där de fått sitt kaparbrev … På andra platser har de inte samma garantier.

Men vem raidar havet med tillåtelse? Vem sjunker så lågt att de offrar sin frihet för fri lejd på havet? Att sälja sin själ till en nation för att rädda sitt eget skinn? Nej, usch, tvi och ve. En kapare har sålt sin själ till makten och borde ej längre kunna kalla sig själva för pirater. Sånt får de lämna till “hederligt” folk.

Vad är en kapare?

Kapare är på papper de “pirater” som tjänar en nation. I nationens regi, kapar de och bedriver räder mot nationens fiender, skepp och byar. De har förlänats pardon för sina brott och hyrs in för att begå liknande akter av sjöröveri, som ses alldeles för ohyggliga för nationens flotta. Som betalning får de behålla bytet och sälja det i nationens hamnar.

Kaparna är accepterade av lagen i sin tillhörande nation, men betraktas med misstänksamhet. De är trots allt en form av pirater och kapare ger sig även ofta på neutralt inställda skepp för egen vinnings skull. De kan accepteras in i fina salonger och många kapare kan bete sig och se ut som fina gentlemen och damer. Detta är dock endast en välpolerad yta.

Bland pirater anses de - av sig själva - vara en egen sorts elit, men de flesta pirater ser kaparna som förrädare. Trots detta är det många vanliga pirater som åtrår det kaparna har. För visst vore det ändå åtråvärt att få borda och stjäla fritt utan att få ett pris på sitt huvud?

Vem blir kapare?

“Vem som helst” kan bli en kapare på samma sätt som att “vem som helst” kan bli pirat. Men för att inneha denna titel krävs ett så kallat kaparbrev ifrån en nation.

Kapare är dock överrepresenterade av före detta ex-militärer eller ädlingar. Ofta yngre i syskonskaran och utan möjlighet att själv ärva familjens förmögenhet. Detta driver dem ut på havet med drömmen om att skapa egna rikedomar.

Många kapare börjar som en del av flottan, men hade problem med flottans disciplin eller de låga lönerna. Istället väljer de att smida sin egen lycka på havet.

Självklart finns det de som har andra orsaker, men man kan historiskt se ett visst mönster.

Vilket skepp har kapare

Kaparna föredrar större skepp och brukar använda sig av korvetter, fregatter samt en och en annan stor brigg. De vill ha tillräckligt mycket eldkraft för att själva kunna ta ned andra skepp och förvara bytet.

Att bli kapare IN-lajv

För att bli kapare inlajv måste din besättning få tag i ett Kaparbrev. Detta är ett kontrakt som skall signeras med ett lands officiella sigill och sedan ha kaptenens signatur, skeppets namn skall även specificeras. Varje skepp som skall utföra en ordentlig kapning måste ha sitt egna kaparbrev.

Kaparbrev ger möjligheten att sälja sitt stöldgods direkt i det land som utfärdat kapar brevet utan att riskera att straffas för sjöröveri, förutsatt att man inte ger sig på landets egna skepp.

Dessa kan man enbart få tag i In-lajv eller i mellanspelet och är ingenting din grupp kan starta med.Antal deltagare
-På kommande Lajv-

39


Kommande Lajv
Svältens Våg

06/06 - 08/06

Pris: 400kr
Betala till:
Bg: 5450-5821

Anmäl dig här

Anmäl dig senast
28/4 för intrig
2/6 för mat


Incheck:
6/6
kl 12:00-16:00
Obligatoriskt infomöte:
6/6
kl 16:30
Lajv start:
6/6
kl 19:00

Lajvet Slutar:
9/6
kl 01:00

Se boende
klicka härLajv 2024

Vårlajv 2024
06/06 - 09/06

Höstlajv 2024
26/09 - 29/09Lajv 2025

Vårlajv 2025
01/05 - 04/05

Höstlajv 2025
25/09 - 28/09

Kontakta oss

arr@havshunger.se

© 2020 Larp Dreams AB
Fatal error captured:
Required parameter $query follows optional parameter $params
In: /customers/c/f/8/havshunger.se/httpd.www/core/database.class.php
Line: 65